Så förbereder du dig på en vit period

Det är ingen dum idé att ta en vit period. Du kanske känner att det har blivit lite för mycket alkohol och det händer att du vaknar med baksmälla och ont i huvudet. Din planering kanske går ut på att se till att det finns alkohol hemma hela tiden.

Aktiviteter planerar du så att du inte ska behöva köra bil sent på eftermiddagen och kvällen utan din hjärna tänker strategiskt och försöker skapa möjligheter för att du ska kunna kunna dricka.

Planeringen av vad du ska äta handlar om att egentligen om vad som passar till vinet.Att ta en period handlar om att visa vem som bestämmer, om det är alkoholen som styr mig eller kan jag själv bestämma hur jag vill ha det.

Få tillbaka tron på din förmåga

Att dricka alkohol år en helt fantastisk medicin för att bli lugn och avslappnad, och vi använder den som belöning efter en veckas arbete när vi är stressade, som sällskapsdryck och så vidare.

Problemen uppstår när vi börja använda alkoholen vid fler och fler tillfällen och vid olika känslotillstånd, när du är ledsen, arg, ensam och som sömnmedel. Då har det till slut blivit svårt att tro att du kan vara utan alkohol och du slutar tro på din egen förmåga att stå emot impulser att dricka. En vit period ger tillbaka tron på din förmåga att styra dina impulser och förmåga att säga nej till alkoholen.

Fem fördelar med vit period:

  • Kroppen mår bättre

Levern får vila kolesterolhalten sjunker likaså blodtrycket framför allt och konsument eller om du har druckit mycket under en kort.

  • Tankeförmågan förbättras

Du bli klar eller hjärnan och när den inte behöver användas till att bryta ner alkoholen.

  • Känslorna kommer närmare.

Alkoholen fungerar som en känslohanterare och när du är nykter ett tag får du tillgång till dina känslor på ett nytt sätt

  • Sömnen förbättras

Du sover bättre på en djup sömn som du inte får om du lägger dig onykter.

  • Jag bestämmer själv

Du får en praktisk erfarenhet av att du kan kontrollera dina impulser att dricka.

När du kommit hit och läst ovanstående så har du också börjat motivera dig själv till förändring. Det som återstår nu är att bestämma datum när du ska påbörja din vita period.

Bestäm ett datum 1-2 veckor fram i tiden och anteckna det i almanackan.

En vit period bör vara minst en månad lång men sätt inget slutdatum då är risken att du fokuserar för mycket på det och laddar för när du ska börja dricka igen. Låt det beslutet komma efterhand.

Lycka till!

PS: Med appen Alkosmart.se  får du mer tips på hur du fixar en vit period. DS