Sex tips för bättre sömn

Utan sömn kan inte kroppen fungera. När du sover slappnar kroppen av och eventuella muskelspänningar lättar. Redan efter ett sömnlöst dygn fungerar kroppen och psyket sämre.  Här är sex tips för bättre sömn.

Sov bättre utan alkohol i kroppen

Alkohol har en avslappnande effekt och kan hjälpa dig att somna.  Men med alkohol i kroppen försämras kvaliteten på sömnen. Det är under djupsömnen som kroppen återhämtar sig. Alkohol rubbar djupsömnen och kroppen får inte chans att återhämta sig så som den behöver. Och därför vaknar du utan att känna dig utsövd.

Sov bättre i en bättre sovrumsmiljö

Sovrummet ska vara tyst, mörkt och lagom svalt. Ljud påverkar sömnkvaliteten även om du inte vaknar  – använd därför öronproppar. Lämna dator, mobiltelefon eller annat som påminner om arbetet utanför sovrummet.

Inga koffeinhaltiga drycker nära läggdags

Undvik koffeinhaltiga drycker innan du ska sova.  Koffein sätter igång systemet och du får en förhöjd puls och blir pigg.

Tekniker för att slappna av

Lär dig  en avslappningsteknik, som exempelvis yoga eller mindfulness. Tekniker som kan hjälpa dig att slappna av innan du ska sova. Och som du kan ta till om du vaknar till under natten. I appen Alkosmart finns övningar i mindfulness.

Din kropp mår bra av rutiner

Rutiner hjälper din kropp att förstå när det är dags att vakna och somna. Försök därför att få in en regelbunden dygnsrytm. Stig upp och gå till sängs samma tid varje dag.

Ät inte före läggdags

Undvik att äta en stor måltid innan du ska somna. Kroppen behöver koncentrera sig på att vila och inte på att smälta maten. Ät istället lättare mat någon timme innan du ska lägga dig.

Kom ihåg att det tar tid att ändra sina sömnmönster. Ha tålamod och var uthållig.

Torbjörn
Samtalsterapeut och uppfinnare av appen Alkosmart.

 

Ladda ner appen Alkosmart i App Store.