Tio tecken att jobbarkompisen dricker för mycket

Nästan en miljon svenskar dricker alkohol på ett sätt som kan bli ett problem socialt eller medicinskt. Självklart finns det problemet även på arbetsplatsen.. Oftast är problemen väldigt skuldbeläggande och jobbarkompisen skäms och har blivit en mästare på att dölja och skylla på annat.

Om ett missbruk får fortsätta så är det en stor personlig tragedi för den enskilde och är ett arbetsmiljöproblem för arbetsplatsen.Det kan skapa farliga situationer framför allt om det finns maskiner och fordon som kräver stor skicklighet och koncentration för att sköta.

Det är inte lätt att som medarbetare se ett alkoholproblem, i stället anar man att någonting är fel eller så går man på de bortförklaringar jobbarkompisen serverar. Här följer några tecken som kan hjälpa dig att se ett alkoholproblem på jobbet. Det går inte att tyda ett tecken separat utan behöver sättas in i ett sammanhang, där minst två eller fler tecken finns med.

1. Dricker alkohol på jobbet. Självklart det tydligaste tecken som finns, då är det ingen tvekan om att personen har ett alkoholproblem.

2. Luktar alkohol eller kommer bakfull till jobbet. Är också en varningsklocka framför allt om det händer ofta.

3. Är mycket berusad på personalfester Att bli full ofta och mista kontrollen är ett tecken på en alltför hög konsumtion kan även innebära personlighetsförändringar, blir lätt arg och otrevlig.

4.Dåligt humör. Är ofta på dåligt humör retlig, rastlös, nervös, håglös, nedstämd eller har stora humörsvängningar.

5. Presterar mindre än förut. Klarar inte av sina arbetsuppgifter. Du ser en förändring i prestationsnivån.

6. Har högre felfrekvens av misstag som är enkla och oförklarliga.

7.Har sämre uthållighet. Orkar inte lika mycket som andra blir snabbt trött eller vilar ofta.

8.Kommer för sent, i synnerhet på måndagar. Dyker upp en timme eller två försenad med förklaringar som är mer obegripliga än den andra.

9.Går för tidigt. Hittar alltid en bra anledning till varför han /hon behöver lämna jobbet tidigare än ni andra.

10.Har tillfällig frånvaro. Är sjukskriven då och då en dag i daget har olika symtom förkyld, ont i ryggen, magsjuka med mera.

Vad kan jag göra som jobbarkompis. Det bästa är att gå direkt till den det berör och berätta det du ser, även om personen förnekar det kan det vara skönt att veta att någon ser och bryr sig. Sedan bör du ta kontakt med din arbetsgivare eftersom de har en skyldighet att ta tag i problemet. Är du nyfiken på hur ditt eget alkoholintag ser ut? Testa appen alkosmart.se.